UduL

“L’estranyesa s’imposa, a la recerca d’una naturalitat singular, de la quotidianitat inesperada, de la lògica suspesa”.

“[…] No volien deixar-se vèncer per la indiferència, els agradava obsessionar-se en afers il·lusoris i proeses poc probables. Les limitacions físiques esdevenien un divertiment i un repte a extrapolar. Qualsevol pretext per a superar el ridícul, tot afer que provoqués estranyesa i pertorbés l’ordre establert de la lògica de les relacions humanes, era benvingut a les seves festes i funcions, volien viure per riure, riure per sorprendre’s i sorpreses que els deixessin muts, meravellats de bellesa o desconeixença […]”.

Multimèdia

El Vodevil, una inspiració

Inspirats en la rítmica del Vodevil en una primera motivació sorgida en cercar la transformació escenogràfica de la iurta i el seu espai escènic.

També per la proximitat del gènere amb el circ i com a origen del Music Hall i les Varietats.

Alhora que és un homenatge i una afirmació d’entendre el nostre llenguatge com una expressió popular. Tal com l’origen del gènere en la representació de farses de poble en poble; “la voix de ville” (la veu del poble), és la darrera forma escrita abans de l’actual vodevil.

Llenguatge escènic i joc de partida

En aquest espai podrem  descobrir  paisatges  emocionals on l’encontre i la  desavinença  conviuran amb la falsa  cortesia, l’ego, la crueltat i la por.

Un temps de joc i de vivència.  Circ  d’entranya, visceral i simple.

Els personatges són els protagonistes d’una seqüència de situacions que reescriuen amb tenacitat, amb convenciment, amb naturalitat, més enllà del conflicte o l’entesa; perseveraran en desencallar les situacions fins a vendre’s a qualsevol preu per seguir existint, si cal, fins a la hilaritat.

La paraula del vell llenguatge corporal que ens aporta el nostre bagatge, es reinventarà…

Aquesta nova creació serà a la iurta, on volem seguir acollint la gent a casa, aquest indret que es mou en la geografia per ser sempre al mateix lloc.

Des de l’any 2011 Los Galindos presentem els nostres espectacles en iurta, carpa autoportant de fusta i lona.

A la Iurta l’espai és diàfan amb una distribució del públic en 360º entorn de la pista circular creant tres entrades a escena:

  • La principal, que serà la cortina central d’accés a pista.
  • I les dues secundàries, per accedir a pista per la petita passarel·la

Les tres portes estaran comunicades per un passadís semicircular de porta a porta de la mateixa iurta.

Aquesta distribució, permetrà un joc escènic d’entrades i sortides a pista i també es podrà aprofitar com a circuit/laberint per a l’entrada del públic a l’espectacle.

A la 1ª etapa de recerca

Bet Garrell i Marcel Escolano hem realitzat una primera recerca de matèria escènica quant a elements, objectes,  tècnica, construcció de personatges, troballes  actorals, llenguatges corporals… i a partir d’aquí poder dibuixar les primeres línies dramatúrgiques per començar a bastir l’estructura de l’espectacle.

És  a partir de les eleccions fetes des de l’acció de recerca a pista, que iniciem aquesta segona etapa.

A la 2a etapa de recerca

El tarannà de la companyia sempre ens ha portat a col·laborar i compartir projecte i escena amb  altres artistes. En aquesta segona etapa iniciem una col·laboració de recerca i treball a pista amb Anna Pascual.

En l’àmbit tècnic una quarta persona formarà part de l’equip, és així que Benet Jofre s’incorporà en tant que constructor i tècnic de funció.

Transmissions generacionals

 Amb Anna Pascual partim de l’encontre i la bona sintonia en la creació de l’espectacle “Encara no ho sé, Lola” i després del treball plegats en la 2ª etapa de recerca és de desig comú seguir col·laborant plegats. Per a la companyia és també un exercici de relació generacional que ens interessa com a fet inherent a l’ofici del circ i en l’intercanvi de coneixements i influències que això provoca d’una manera natural i recíproca.

Tant Anna Pascual com Benet Jofre són exalumnes de l’escola de Circ Rogelio Rivel de la qual Bet i Marcel en van ser cofundadors i directors durant els primers 5 anys.

El Vestuari, les construccions tèxtils i l’escenografia

Com ja fa 25 anys, el vestuari estarà a càrrec de Perturbado de Ponzoña i conjuntament amb nosaltres realitzarem una recerca en els materials de la pista i els cortinatges de l’escenografia així com de l’attrezzo,  tal com és habitual en les produccions de la companyia.

Altres col·laboracions: direcció, acompanyament…

Seguint el procés de creació, ens permetrà descobrir els vertaders còmplices que el projecte ens reclama segons evolucioni, que de ben segur es definiran durant el període de la 3ª residència de creació.

En l’àmbit del moviment i la corporalitat, així com en el joc escènic i de consolidació dels personatges i recerca quant a musicalitat i entorn sonor, ens agradaria poder confrontar i compartir el procés creatiu en determinats moments i fases del procés, amb diferents companys des d’una mirada exterior i/o una participació concreta: Roberto Magro, Michel Dallaire, Enric Ases, Kiku i Yvonne Miraille.

Els processos i els projectes tenen unes connexions i continuïtats sovint intuïtives… comença l’aventura.

Direcció artística:

Bet Garrell i Marcel Escolano – Los Galindos

Concepte i creació d’artistes a pista:

Anna Pascual, Bet Garrell i Marcel Escolano

Tècnic i constructor:

Benet Jofre

 

Intervencions artístiques externes:

Roberto Magro, Enric Ases, Bina Rieck i Michel Dallaire

 

Escenografia: Los Galindos

Vestuari: Perturbado de Ponzoña

Plàstica, attrezzo i concepcions tèxtils: Txell Janot i Los Galindos

Il.lustracions: Laia Puig

Assesorament sonor: Kiku Vidal i Yvonne Miraille

Vídeo: Julian Waisbord 

 

Distribució: Txell Bosch

Producció: Los Galindos

 

Coproducció:

Kulturzentrum Tollhaus Karlsrhue – Alemanya.

De Mar a Mar – Pyrénées de Cirque – França / Espanya

Amb la complicitat de: Fira Trapezi de Reus, Passage Festival d’Helsingor, Kulturzentrum Tollhaus de Karlsruhe, Teatre Auditori de Granollers i Teatre d’Olot.

Suport a la creació: Territori Creatiu, Fira Tàrrega / Ca L’Estruch, Sabadell / Can Gassol, Mataró / Cronopis i Can Fugaroles, Mataró / Cecuca, Cardedeu / Roca Umbert, Granollers / La Central del Circ, Barcelona.

Amb el suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), Institut Ramon Llull i Circ Crac.

Projecte beneficiari del dispositiu Fons de creació del projecte de cooperació transfronterer De Mar a Mar en el marc del programa POCTEFA.